11.9.07

Ο Dr. Kokichi Sugihara μιλάει για τον Escher


Ήρθε στο mailbox μου και σας το αναμεταδίδω.

Στα πλαίσια της μόνιμης έκθεσης έργων M.C.Escher,
το Ιδιωτικό Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts
διοργανώνει διάλεξη με θέμα:

Πώς μπορεί να αλλάξει το εφικτό
των «Ανέφικτων Κόσμων» του Escher

Ομιλητής: Dr. Kokichi Sugihara
Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικής Πληροφορικής,
Πανεπιστήμιο του Τόκιο

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο, στην αγγλική γλώσσα, με την υποστήριξη, για την ελληνική, του μαθηματικού κ. Απόστολου Παπανικολάου

Είσοδος Ελεύθερη


Προσέλευση : ώρα 18:30-18:50
Έναρξη : 19:00
Διάρκεια ομιλίας : 45 λεπτά

Παρακαλούμε δηλώστε τη συμμετοχή σας στο τηλέφωνο 210-34 61 981, Δευτ.-Παρ., 09:00 - 17:00 ή στο enomikou@artinvest.gr, αρμόδια: κα Ελένη Μ. Νομικού.

Επ'ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο 8ο Ελληνο-Ευρωπαϊκό Συνέδριο Έρευνας Υπολογιστικών Μαθηματικών και των Εφαρμογών τους που θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2007 στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Δρ.Kokichi Sugihara προσεκλήθη από το Μουσείο Herakleidon, Experience in Visual Arts.

Ο κ.Kokichi Sugihara είναι κάτοχος των πτυχίων Bachelor, Master και Διδακτορικό στην Εφαρμοσμένη Μηχανική τα οποία απέκτησε αντίστοιχα τα έτη 1971, 1973 και 1980 από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Έχει εργασθεί στα Ηλεκτροτεχνικά Εργαστήρια και στο Πανεπιστήμιο Nagoya. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη Μαθηματική Εφαρμοσμένη Μηχανική, την Υπολογιστική Γεωμετρία, το Δυναμικό Υπολογισμό, την Υπολογιστική Όραση και τα Γραφικά των Υπολογιστών.

Πώς μπορεί να αλλάξει το εφικτό των «Ανέφικτων Κόσμων» του Escher

O M.C. Escher δημιούργησε μια ομάδα συναρπαστικών έργων τέχνης, βασισμένων σε ανέφικτα αντικείμενα και ανέφικτες κινήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν τα έργα "Belvedere" (1958), "Ανάβαση και Κατάβαση" (1960) και "Υδατόπτωση" (1961), τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο Ηρακλειδών. Αποκαλούνται "ανέφικτα" διότι, συνήθως, θεωρείται ότι τέτοια αντικείμενα ή κινήσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε έναν υπαρκτό κόσμο, εκτός και αν χρησιμοποιηθούν μερικά ειδικά τεχνάσματα. Πράγματι, υπάρχουν δυο γνωστά τεχνάσματα: με το ένα γίνεται χρήση κυρτών προσώπων και με το άλλο γίνεται χρήση κρυμμένης ασυνέχειας.

Στην παρουσίαση αυτή θα δούμε ότι τα ανέφικτα αντικείμενα του Escher και οι ανέφικτες κινήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μερικώς σε έναν υπαρκτό κόσμο, ακόμη και χωρίς τη χρήση αυτών των τεχνασμάτων. Δηλ., μπορούμε να κατασκευάσουμε τα ανέφικτα αντικείμενα με τέτοιο τρόπο που τα πρόσωπα να γίνονται επίπεδα εκεί όπου φαίνονται επίπεδα και τα μέρη να είναι κολλημένα μαζί εκεί όπου φαίνονται συνδεδεμένα. Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί υποπροϊόν της έρευνας του κ.Kokichi Sugihara για την κατανόηση των φωτογραφιών μέσω υπολογιστών.




Θα παρουσιαστούν πολλές φωτογραφίες ανέφικτων αντικειμένων, καθώς και ένα βίντεο με ανέφικτες κινήσεις. Επίσης, θα γίνει και μια αναθεώρηση των μαθηματικών και θα δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια αντικείμενα μέσω της επεξεργασίας χαρτιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: